Miért nem romák a roma származású képregény karakterek ? (Marvel & DC)

Ricsi , de nem is ismerek híres roma képregény karaktereket! – mondhatjátok.

Ez annak is köszönhető, amit a cím is sejtet, hogy nagyon nincs reklámozva, hogy ezek a karakterek romák lennének, ha igen, akkor sincs erős kötödés a hős személyisége és annak roma identitása, származása között. A Marvel és DC kiadó jelentős történelme során összesen 41 roma származású karakter vállalt szerepet több mint 14 ezer fejezetben. (forrás: https://bit.ly/3sT3eqB)

1. ábra Roma karakterek eloszlása

De kapásból is kellene tudnunk felsorolni legalább 4-5 roma karaktert, hiszen az elmúlt 20 évben láthattuk őket a mozivásznon és a televízió képernyőjén is. Csak itt van egy kis bibi, amíg a képregénybe azért az eredet sztorikban ki van fejtve, hogy ők romák, addig a filmekbe és sorozatokba erről említés se esik, ha mégis akkor nincs hangsúlyozva. Most nézzük is meg kik ezek a szereplők:

Scarlet Witch – Wanda Maximoff Bosszúállók: Ultron kora,Amerika Kapitány: Polgárháború, Bosszúállók: Végtelen háború, Bosszúállók: Végjáték, WandaVisionFőszereplő Hős/Ellenség
QuickSilver – Pietro Maximoff(Marvel)Bosszúállók: Ultron kora, (Fox)X-Men: Az eljövendő múlt napjai,X-Men: Apokalipszis, X-Men: Sötét FőnixFőszereplő/
Mellékszereplő
Hős/Ellenség
Dr.Doom – Victor Von DoomFantasztikus Négyes(2005), Fantasztikus Négyes: Ezüst utazóFőszereplőFőgonosz
Nightwing- Dick GraysonTini Titánok 1. és 2. évad (Netflix)FőszereplőHős
1. táblázat Roma Képregény Karakterek Hollywoodban

A táblázat alapján azt is mondhatnánk, hogy a romák jelentősen reprezentálva vannak a szuperhősfilm műfajban, sőt főszerepet is kapnak hősként vagy főgonoszként egyaránt. De nézzük csak meg az őket alakító színészeket. Igen, jelentős Whitewashing(fehérre mosás) van roma téren Hollywodban, azaz minden esetben fehér színészek játsszák el a roma karaktereket. Ha ez más kisebbségi csoporttal történne meg, akkor hatalmas botrány keletkezne ebből, említem meg jogosan.

Miért van ez ?

  • a képregényekbe is fehérek a roma karakterek
  • nem ismerik a romák történelmét, kultúráját
  • az egyesült államokban a romákról kialakított kép teljes mértékben sztereotípiákból áll össze

Egy részt ezért is kezdtem el a hamarosan megjelenő képregényem, hogy létrehozzak egy igazi roma szuperhőst, amelynek kalandjain keresztül meg tudják ismerni mások a mi történelmünket, kultúránkat és értékeinket.

U.I.:
Te tudtad hogy ezek a szuperhősök romák voltak?