Hogyan olvass képregényt!

Balról jobbra és fentről le – ha nyugati képregényről van szó!
Jobbról balra és fentről le – ha japán mangáról van szó!

Végeztünk is!


Persze elég lenne ennyi is, de azért vannak panelek, ahol nehéz eldönteni melyik szövegbuborékot olvassuk el először. Upsz most volt két dolog is, amit lehet nem értettetek. Vegyünk egy oldalt a saját képregényemből és elmagyarázom hogyan is kell olvasni!

1. ábra Panel sorrend

Itt egyértelműen látszik a számozás alapján, hogy balról jobbra és fentről lefele van a sorrend a panelek esetében, azaz a “Marveles” olvasási irány szerint kell nézni az Ushalint. Tehát balra fent kezdjük és jobbra lent fejezzük be.

Az 1. ábrán láthattok öt panelt, azaz öt különálló keretet, amelyek általában négyzetek vagy téglalapok, de szerencsénkre ezen az oldalon van példa arra is, amikor nem szabályos négyszögek. Sőt van olyan is amikor teljesen más az alakjuk, de abban az esetben is elkülöníthető a többi paneltől.

2. ábra Barázda (Gutter)

Ezeket a paneleket általában fehér barázdák válasszák el, a szakzsargon “gutter”-nek hívja őket. Persze lehet olyan eset is(vagy mondhatjuk megoldás a szerző részéről), amikor nem használ guttert, de annak általában jelentősége is van.

3. ábra Szövegbuborék sorrend

A beszédbuborékok olvasása a keretekhez hasonlóan történik. A legfelsővel kezdjük, majd a párbeszéd felülről lefelé halad. Ez érvényes mindenfajta szövegbuborékra, mert hát van többféle is, de ezt már csak egy másik blogposztba fejtem ki nektek.